Els grups conservadors han reaccionat iradament a un informe oficial que mostri que la taxa de divorcis a Espanya s’han disparat des d’una nova llei va ser presentat pel Govern socialista el 2005.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, 126.952 divorcis es van registrar el 2006, un augment del 74,3% respecte a l’any anterior. El major increment es va observar en els divorcis entre els que havien estat casats per menys d’un any: 945 es van registrar el 2006, un 330,6%.
Al juny de 2005, el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va presentar una llei, coneguda com el projecte de llei de «divorci express», per fer el procés més fàcil i més ràpid. Es va eliminar la necessitat de les parelles que es separen físicament per un període abans de poder iniciar procediments legals.
Les organitzacions religioses i grups familiars conservadors van expressar la seva consternació davant les figures. Leopoldo Vives, de la Conferència Episcopal Espanyola, va dir: «Costa menys per aconseguir un divorci de canviar el seu número de telèfon … que no és ni bo per al poble [involucrats] ni per a la societat.»
Però Luis Zarraluqui, un destacat advocat de la família, va dir: «La llei de 2005 no es fa responsable pel nombre de ruptures L’únic és que s’ha fet més fàcil perquè la gent es divorcien [que abans haguessin separat].».
Va veure a la llei de 2005, com a reflex dels canvis socials a Espanya, que ha patit una transició d’un país conservador profundament catòlica sota la dictadura del general Franco a tenir algunes de les lleis socials més liberals.
Abans de la nova llei, Espanya tenia una de les taxes de divorci més baixes d’Europa. Moltes parelles van decidir viure separats – conegut com «divorci espanyola» – a causa dels obstacles jurídics i financers a una divisió formal i l’estigma social, en particular per a les dones, que s’adjunta als matrimonis fallits. Les noves xifres reflecteixen el fet que aquestes parelles ara s’estan divorciant, amb la taxa de caiguda de la separació pel 70,7%.
En total, el nombre de matrimonis fallits – tenint en compte els divorcis i separacions – va ser un 6,5% més que l’any anterior.
Sota Franco, l’única manera que un parell de posar fi al seu matrimoni era per anul·lació o separació legal, tant gairebé impossible d’obtenir. El 1975, quan el dictador va morir, el 71% dels espanyols es diu que està a favor del divorci, que va ser legalitzat al juny de 1981.

Mas info: 

Originally posted 2022-04-30 13:19:44.